Importanta graului

Graul este o planta alimentara foarte importanta ce este cultivata in peste 50 de tari, graul asigura hranirea a 35-40% din populatia globului. Graul se foloseste cel mai mult la fabricarea painii si a produselor care se fabrica din faina. Originea graului este de la Jarmo asezare din estul Irakului, iar in tara noastra cultura graului este cunoscuta din paleoliticul superior si epoca bronzului.

Soiurile de grau sunt de trei feluri: soiuri de primavara, soiuri de toamna si soiuri umblatoare. Soiurile de toamna detin 70% din suprafata mondiala iar la noi in tara soiul de grau de toamna detine 98-99% din totalul suprafetelor cultivate cu grau pentru ca acest tip de soi e mai productiv pentru climatul temperat al tari noastre.

In multe tari graul se mai foloseste si pentru hranirea animalelor, si are fata de porumb urmatoarele avantaje:
- este mult mai bogat din punct de vedere al proteinelor cu valoare nutritiva mult mai buna decat a porumbului;
- graul are un continut mai ridicat de vitamine;
- productiile de grau sunt asemanatoare cu cele ale porumbului;
- pretul graului este unul mai mic fata de porumb, in cazul graului cultura este complet mecanizabila;
- dupa grau se poate obtine a doua cultura, in conditii de irigare bune;
- graul se recolteaza mai devreme si este o buna premergatoare pentru celelalte culturi;

Cele mai mari culturi de grau se afla in Asia, Europa si in America de Nord si Centrala, iar principalele tari cultivatoare de grau sunt: China, USA, India, Rusia si Canada. Pe continentul nostru Rusia are cel mai mult grau de vanzare si vinde la export grau cu aproximativ 220 de dolari pe tona.

Graul are un continut mare de amidon care este prezent in endosperm si ocupa 87.5% , dar calitatea si cantitatea faini depind de substantele proteice din grau.

Graul in special taratele de grau sunt un furaj important pentru vacile de lapte si vitei, au o bogatie de 14-15% proteina bruta si hidrati de carbon pana la 45%.

Paiele de grau sunt folosite si ele si se utilizeaza la hranirea animalelor, la fabricarea celulozei si ca “asternut” pentru animale, in acest fel se obtine un gunoi de grajd (balegar) de cea mai buna calitate fiind un ingrasamant natural si organic.

Post a comment