Importanta porumbului

Porumbul din punct de vedere al agriculturii ocupa al treilea loc din lume ca planta cultivata. Porumbul este originar din America, la nord de ecuator fiind adus in europa de Cristofor Columb in 1493 la prima lui expeditie si a fost cultivat in Spania dupa care sa cultivat si in Italia. Serban Cantacuzino a introdus porumbul in Romania si a scapat tara de o criza economica cat si de foamete. In Romania 70% din terenurile cultivate cu porumb sunt in campia din vestul tari si in sudul tarii.

In prezent porumbul ocupa un loc important pentru agricultura noastra iar comertul cu porumb de vanzare este unul de succes datorita faptului ca se foloseste si in alimentatia omului cat si pentru hranirea animalelor si a pasarilor.

Porumbul are o capacitate mare de productie, cu pana la 50% mai mult fata de alte cereale, el da recolte mari si constante, si nu este atat de mult influentat de clima ca celelalte cereale si valorifica foarte bine apa de irigatie dar si ingrasamintele. Este o planta prasitoare si suporta monocultura de foarte multi ani, avand un coeficient foarte bun de inmultire si o insamantare tarzie in primavara, porumbul permite o esalonare mai buna a lucrarilor din agricultura. Cultura poate fi total mecanizabila si recoltarea se face foarte bine fara a fi in pericol de scuturare.

Din 100 de kilograme de boabe de porumb se obtin 77 kilograme de faiana, 63 de kilograme de amidon, 43 de litri de alcool, 71 kilograme de glucoza si pana in 2,7 litri de ulei.

Din boabele de porumb macinate se obtin: malai, alimente, lapte artificial, fulgi de porumb (popcorn), si desigur se foloseste si in industria alimentara.

Porumbul este un bun furaj cu valoare nutritiva de pana la 1,30/kilogram de boabe, iar din ciocalai se obtine nutreturi si pot fi folositi chiar si pe post de combustibili iar tuleii se utilizeaza ca furaj pentru animale.

Planta in stare verde se foloseste pentru producerea unor combustibili cum ar fi metanolul si etanolul, sau se insilozeaza in faza de lapte-ceara a boabelor fiind un furaj valoros.

Porumbul este cultivat cel mai mult pe continentul american urmat de Asia, Africa si Europa, iar tarile cu cea mai mare productie de porumb sunt: USA, China, Brazilia, Mexic, India, Republica Sud Africana, Argentina, Filipine, Romania si Indonezia.

One single comment

  1. Sergiu says:

    Romania cultiva cel mai mult porumb din Europa! chiar daca Romania are cea mai mica subventie pe hectar si anume 38 de euro in 2011. In topul subventiilor agricole conduce Olanda si Danemarca in Europa. Nici la capitolul grau nu stam prost suntem pe locul 4-5 in Europa

Post a comment