Category Animale

Porcii vietnamezi

Spre deosebire de rasa romaneasca autohtona porcii vietnamezi sunt de talie mai mica, au o culoare neagra si sunt mult mai usor de intretinut ca porcul “romanesc”,  ei sunt numiti si porcii ecologici deoarece sunt ierbivori. Cresterea porcilor vietnamezi este mai usoara deoarece acestia se pot hrani foarte bine cu furaje vegetale, tarate, iarba, lucerna, varza, mere, etc.
Citeste tot articolul

Vacile de lapte

Dupa cum stim vacile sunt exploatate pentru produsele ei (carnea, laptele, gunoiul de grajd) in articolul acesta vom face o clasificare a vacilor specalizate in productia de lapte.

Rasa Holstein-Friza este o rasa de formata in campiile din nord-vestul Europei mai exact in Olanda si provine din vechile populatii locale baltate alb cu negru, aceasta rasa find supusa unei selecti severe pentru productia de lapte.

Este o supra-rasa si are denumiri diferite in functie de tara unde se creste si anume: Friza olandeza, Holstein-Friza canadiana, Holstein Friza americana, Ostfriza, Friza britanica, Friza israeliana. In ultimul timp in unele tari rasa este orientata si spre productia de carne, prin cresterea masei corporale.

Rasa are o conformatie armonioasa, este baltata cu negru dar si cu rosu, pielea este subtire, supla, moale si usor detasabila. Ugerul este voluminos, extins bine antero-posterior, mameloanele sunt de marime potrivita fiind simetrice, este pretabil la mulsul mecanic.
Citeste tot articolul

Taurinele – valorificarea vitelor

Taurinele sunt crescute in toata lumea datorita produselor lor, aceste animale ocupa un loc primordial in economia produselor de origine animala.

Rasele de taurine sunt clasificate in functie de criterul zooeconomic si anume: rasa pentru lapte (formate pentru productii mari de lapte), rasa mixte lapte – carne (rasa din care face parte si rasa Baltata romaneasca) si rasa pentru carne care ajunge la 500 de kilograme in doar 1 an, iar sacrificarea se face de obicei cand animalul ajunge la 600-700 kilograme.

Taurinele furnizeaza ca produse principale laptele si carnea iar ca produse secundare pielea si gunoiul de grajd (compostul, balegar) este cel mai important ingrasamant ecologic natural.
Citeste tot articolul

Oile – valorificarea ovinelor

Ovinele  (oile)  sunt animale poligastrice care valorifica foarte bine furajele fibroase si grosiere. Ovinele sunt clasificate in functie de criteriul zooeconomic din care amintim rasele pentru lana, rasele mixte lana – carne, rase pentru lapte si rase pentru pielice.

Dupa cum ne-am putut da seama dupa criteriul zooeconomic ovinele furnizeaza ca produse principale laptele, carnea, lana si pielicele, produse care se pot valorifica foarte usor pe piata romaneasca din acest motiv oi de vanzare gasim chiar si pe siteurile de anunturi online.
Citeste tot articolul