Cereale romanesti pentru export

combina agricola grau

Domnul Valentin Kovacs unul dintre cei mai cunoscuti fermieri agricultori din Pietroasa Mare (Lugoj – Faget) isi valorifica cerealele in strainatate. Dansul vinde graul numai la export catre Egipt, iar porumbul in Italia, Germania sau in tarile arabe, mentionand ca tarile arabe au avantajul ca in maxim 24 de ore bani au intrat in cont iar cei din tarile arabe ofera pretul cel mai bun.

Fermierul sustine ca si anul trecut productia stransa de pe toate hectarele a fost doar pentru export, exceptie facand un client fidel al domnului Valentin Kovacs care cumpara anual 100 de tone de porumb.

Dansul sustine ca are precontracte pentru pentru toata suprafata pe care o lucreaza cu diverse produse si pe anul viitor, si afacerea in export a dansului se datoreaza lipsei de intermediari pentru export, exceptie fiind firmele pentru cantar si desigur analize. Dle Kovacs sustine ca pentru a avea succes trebuie sa produci in cantitati mari pentru ca la export daca produci 50-60 de tone nimeni nu face afaceri cu tine si sustine ca pagina de internet unde isi promovau produsele a fost foarte utila prin intermediul acestei pagini dansul a reusit sa isi gaseasca parteneri externi.

Dl Valentin Kovasc sustine ca preturile mari sunt datorita secetei, iar in situatia cea mai buna productia la cereale e cu 50% mai mica ca in anul 2011, la porumb de exemplu s-au strans 25-26 de tone pe hectar anul acesta fata de 2011 cand s-au strans 89-90 de tone pe hectar, la floarea soarelui cu 40-50% mai mica productia fata de anul precedent iar la soia find o situatie foarte dramatica doar 500-600 kilograme pe hectar fata de anul trecut cand s-au strans 3 tone pe hectar. Dar domnul Kovacs precizeaza ca chiar daca seceta a fost dramatica, un lucru bun este ca preturile s-au dublat fata de anul 2011, iar preturile sunt la porumb de 1.2 lei pe kilogram, floarea soarelui la 2,4 – 2,5 lei pe kilogram pret care inca mai creste, iar pretul la soia fiind de circa 2.6 lei pe kilogram.

Multumiri domnului Valentin Kovacs pentru interviul acordat, si ii uram prosperitate in afaceri si o productie cat mai mare pe anul viitor.

2 comments

  1. Bubu says:

    De aia se duce tara de rapa, “romanii” nostri cu terenuri vand cerealele in alte tari iar noi murim de foame pentru ca preturile cresc din ce in ce mai mult. Acesta este principalul motiv ca se scumpesc toate alimentele ce au la baza productia agricola, daca guvernul nu o sa faca nimic in acest sens, o sa murim de foame!

  2. Myky says:

    Bubu.. N-ai dreptate.. ”romanii” nu vand cerealele in alte tari.. ei de fapt doar le scot din tzara le tin o zi doua prin porturi.. sau mai stiu eu pe unde.. si le importa iar.. Asta e smecheria.. Si cica noi importam cereale.. care de fapt sunt tot ale noastre la un pret mai mare.. Asa ajung sa se imbogateasca foarte multi peste noapte!!

Post a comment