Risipa de mancare, un factor de crestere in productie

Schimbarile climatice vor conduce la o productie viitoare in crestere, iar acest fapt nu poate fi ignorat, a fost concluzia conferintei Sentry 2013.

„Schimbarea climatica se intampla, este prezenta in jurul nostru si trebuie sa ne adaptam ei”, a declarat delegatilor profesorul Tim Benton, campion al Marii Britanii pentru securitatea alimentara globala si profesor in Ecologia Populatiei, la Universitatea din Leeds.

Totusi, au fost propuse multe solutii in care ambele parti ar avea de castigat, care ar contribui la construirea unei rezistente in productie, a mai adaugat acesta. Acestea includ o gestionare a solurilor in directia unei fertilitati mai ridicate, reducerea eroziunii, reducerea risipei – folosind tehnologie noua, precum agricultura de precizie si inovatiile chimice, un control mai bun al inamicilor naturali si folosirea unor noi seminte si varietati. S-a luat in considerare, de asemeni, si un rol al modificarilor genetice, a spus profesorul Benton.

Sectorul hranei este cea mai mare industrie a lumii, are cea mai mare folosinta de teritoriu si apa – dar este si un factor poluant, a adaugat acesta.

Cererea pentru mancare creste intr-un ritm alert si, pe masura ce acest lucru se intampla, tipul de hrana de care este nevoie se schimba, de asemeni. Insa, pe masura ce populatia urbana creste, astfel se intampla si cu risipa de mancare, din cauza faptului ca oamenii sunt din ce in ce mai putin conectati cu productia ei si o apreciaza tot mai putin.

„Aproximativ 25% din mancare este aruncata, insa, chiar daca am reusi sa reducem risipa si consumul exagerat, este dificil sa ne imaginam ca s-ar putea schimba suficient comportamentele, incat sa nu avem nevoie de o crestere semnificativa a productiei agricole.”

A existat o oportunitate limitata pentru a mari teritoriul dedicat productiei de mancare,  insa si alte constrangeri legate de acest aspect, incluzand regularizarea si competitia pentru apa, ar fi continuat sa creasca, a spus profesorul Benton, in cadrul conferintei.

Post a comment